3 növény, amely megváltoztatta a világot

A természet mindig is összhangban volt az emberiséggel, így végigkísérte a történelmünket. Az évszázadok során mindig előtérbe került egy-egy növény, amely örökre megváltoztatta a világot.

Tea

A világ egyik legnépszerűbb italaként tartjuk ma már számon a teát, amely több évezredes múltra tekint vissza.  Nem áll másból, mint víz és különböző teafüvek kombinálásából. Egy legenda szerint, Kínában i.e. 2700 körül Sen-nung császár ivóvízét forralták fel, amikor a szél leveleket fújt az üstbe, amelyek ízesítették a vizet. Kínában hamar luxuscikk lett a tea, amely az uralkodók privilégiumává vált. Jelentőségét mutatja, hogy a győztes hadvezérek tetteinek elismerése is egy csésze teával történt.
A teában rejlő gazdasági potenciált korán felismerték. Piacra lépését követően, hamar a kínai állam egyik fő bevételi forrása lett.
Európai megjelenését a Holland Kelet-indiai Társaság segítette elő, amikor az 1600 évek elején a kontinensre hozták.
Angliában nagy sikerre tett szert, amely a mai napig tetten érhető az angolok kultúrájában. A tea történelmi jelentőségét jól mutatja még a „bostoni teadélután”, amely fontos tényező volt az amerikai függetlenségi háború kirobbanásában, ezáltal pedig elősegítve korunk egyik legjelentősebb államának, az USA-nak megalakulását.

Tulipán

A tulipán népszerűsége az Oszmán Birodalomból ered, ahol a szultánok egyenesen rajongtak a virágért. A növény a hatalom és a gazdagság jelképe lett. III. Ahmed szultán a kiemelten fontos vendégeinek tulipánhagymát ajándékozott, ezáltal terjedhetett el Európában is a növény.  Így történt Ogier de Busbecq Habsburg nagykövettel is, aki szintén a virág rajongójává vált. Általa került Carolus Clusius osztrák botanikushoz, aki hollandiába is magával vitte. ahol egyetemi tanárként dolgozott. Clusius csillagászati áron akarta árusítani a növényt, amelynek következményeként tolvajok törtek be kertjébe, ahonnan több tulipánhagymát is elloptak. Ezáltal kezdődött meg Hollandiában a tulipántermesztés.
A növény hatalmas siker volt az országban, nem sokkal később már a tőzsdén kereskedtek vele. Rengeteg pénzt fektettek be a növénybe, megteremtődött az első pénzügyi buborék, amely természetesen nem végződhetett máshogy, mint tőzsdekrachhal. A gyors emelkedés követően egyik napról a másikra teljesen elértéktelenedtek a növény részvényei, amely során többen mindenüket elvesztették, ezzel pedig megszületett a tőzsdei válság fogalma.

Mák

A mák első nyomai időszámításunk előtti 4. évezredre tehető, a sumérok már ekkor ábrázolták.  Használata elterjedt Egyiptomban és Nagy Sándor hadjáratainak köszönhetően Indiáig is eljutott. Feljegyzések alapján már ekkor is használták gyógyászati célokra.
Azonban a mák nem csak a gyógyászatban és élelmiszeriparban használatos. A növénynek megvan a maga árnyoldala is, az ópium. A legnagyobb károkat Kínában okozta a szer, ahol bár 1729-től illegális volt fogyasztása, a Brit Kelet-Indiai Társaság csempészei továbbra is szállítottak az országba, melynek hatására a kínai felnőtt lakosság 25%-a vált a szer függőjévé. A britek kártékony csempészete végül az ópiumháborúkhoz vezetett, amelyek következményei évtizedekig hátráltatták Kína fejlődését.